Vektörler Nedir?
İnsanlarda hastalık oluşturabilecek mikroorganizmaları taşıyan ve insanlara bulaştıran, insana çevreye ve ürünlere zarar veren, insanların yaşadıkları alanlarda rahatsızlık veren ve yaşanmaz hale getiren canlılara verilen genel isimdir.
İstanbul genelinde sivrisinek, karasinek, hamamböceği, kemirgen(fare, sıçan), pire, kene gibi insan sağlığını tehdit eden vektörlerle mücadele edilmektedir.
Vektörlerle Mücadele, dünyada kullanılan en gelişmiş bilimsel entegre (Fiziksel, Biyolojik, Kültürel, Kimyasal), mücadele yöntemleriyle yapılmaktadır.
Mücadelede kullanılan biyosidal ürünler Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği Kimyasal Ajansı gibi yetkili otoritelerin tavsiye ettiği ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ürünlerdir.
Amaç: Vektörlerle mücadelede amaç vektör popülasyonlarının rahatsızlık vermeyecek ve salgın hastalığa neden olmayacak şekilde kontrol altında tutulmasıdır.
Mücadelede kullanılan biyosidal ürünler Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği Kimyasal Ajansı gibi yetkili otoritelerin tavsiye ettiği ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ürünlerdir.
en imhası değil salgın hastalık oluşturmayacak şekilde kontrol altında tutulmasıdır.
Vektörlerle Mücadele ve İlaçlama Hizmeti;
Sivrisinek mücadelesinde en önemli mücadele yöntemidir. Sivrisinekler durgun sularda üremektedirler. Ekiplerimiz tarafından tespit edilen veya vatandaşlar tarafından Beyazmasa aracılığı ile ekiplerimize bildirilen üreme kaynaklarında sivrisinek üremesi tespit edilmesi durumunda tamamen biyolojik biyosidal ürünlerle mücadele edilmektedir. Sivrisinek larva mücadelesi yılın 12 ayı sürmektedir. Sivrisinek larva mücadelesi sivrisinek mücadelesinin %95-98’ni kapsamaktadır.
Tespit edilemeyen veya ilaçlanamayan alanlarda üreyen ve erişkin hale gelen sivrisinekler ile yapılan mücadeledir. Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında İstanbul’un tüm ilçelerinde ve mahallelerinde haftalık periyotlarla yapılan çalışmalardır. Hava durumu ve rüzgar hızına bağlı olarak çalışmalar ertelenebilir.
Erişkin sivrisinek mücadelesi toplam mücadelenin %2-5’ine tekabül etmektedir.
Hava sıcaklıklarının düşmesi ile sivrisinek kışlamak ve kışı geçirebilmek için sıcak ve nemli alanlara saklanmaktadır. Bu alanlarda kışı geçirip bahara çıkan erişkin sivrisinek türünün devamlılığını sağlamaktadır. Kıştan yaza ne kadar çok sivrisinek çıkarsa gelecek yıl o kadar fazla sivrisinek popülasyonu olacak demektir. Bu nedenle kışlak alanlarda sivrisinek ilaçlama çalışmaları önem taşımaktadır.
Kışlama evresi sivrisineklerin türüne göre değişmektedir. Bazı türler yumurta ve larva olarak bazıları ise erişkin olarak kışı geçirmektedir. Bu nedenle bina içleri ve su dolu bodrum katlar, kanalizasyon sistemleri ve ekiplerce tespit edilen kışlak alanlarda sivrisinek mücadelesi çalışmaları sürdürülmektedir.
Karasinek mücadelesi çöplük ve gübrelik alanlar ile ekiplerce tespit edilen alanlarda, kırsal alanlarda ise ahır ve gübreliklerin çevresinde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca kurban bayramı süresince kurban satış ve kesim alanları ile yıl boyunca adak satış ve kesim alanlarında sürdürülmektedir.
Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart aylarında İstanbul’un tamamında kanalizasyon sistemleri, parklar, mezarlıklar, dere kenarlarında yani kemirgen popülasyonunun yüksek olduğu alanlarda kemirgen mücadelesi çalışmaları gerçekleştirilerek şehir genelinde kemirgen popülasyonunun kontrol altında tutulması hedeflenmektedir.
Kanalizasyon sistemlerinde hamamböceği kemirgen mücadelesinin yanında yapılmaktadır. Hamamböceği tespit edilen kanalizasyon sistemlerinde çekici yem içerikli biyosidal ürünlerle hamamböceği mücadelesi gerçekleştirilmektedir.
Kenelerin aktif olduğu Nisan-Ekim ayları arasında piknik ve mesire alanları ile sahil ve parklarda periyodik olarak gerçekleştirilen kene mücadelesi, şehirsel alanlarda da vatandaşlardan gelen taleplere göre yapılmaktadır. Vatandaşlardan gelen taleplerde kenenin görülmesi ve numune tespit edilmesi istenmektedir.
Hamamböceği, kemirgen(fare, sıçan), pire, kene gibi vektörlerle vatandaşlardan gelen taleplere bağlı olarak gerçekleştirilen vektör mücadelesi çalışmalarıdır. Yılın 12 ayı bu çalışmalar yapılmaktadır.
Sivrisineklerin Durgun sularda üredikerini biliyor musunuz?
Çevrenizde gördüğünüz bu ve buna benzer sivrisinek üreme kaynaklarını ortadan kaldırarak sivrisinek mücadelesine yardımcı olabilirsiniz.